Søg i denne blog

søndag den 21. november 2010

eksempler på pædagogiske projekter udført på Børneinstitutionen Paletten

Jeg har siden marts 2006 været ansat som huskunstner i Børnehuset Molevitten (som er en børninstitution sammenlagt af 3, min afdeling, paletten rummer 250 børn i børnehave, fritidshjem, klub og juniorklub; dvs. børn i alderen 2,9  til 13 år) til at understøtte institutionens målsætning, der har den billedmæssige og kreative virksomhed som det centrale.

Siden min ansættelse har jeg været drivkraft i adskillige store og små projekter med alle  aldersgrupper. Her er nogle eksempler;



Palettens julemærke 2009;




De viste tegninger er lavet af børnehavebørn.
Paletten har i 2008 og 2009 fremstillet julemærker med motiver fremstillet af børnene. Mærkerne blev fremstillet som rigtige julemærker på perforerede ark og solgt til forældre og andre interesserede.



I palettens børnehave afdeling arbejdede jeg sammen med  en studerende om at lave et projekt om sne. Små børn har behov for at have førstehåndserfaringer med omverdenen; derfor er det selvfølgelig oplagt i en snevinter at arbejde med sne;

Hvad sker der med en snemand, som kommer ind i varmen på stuen? Hvor lang tid er han om at smelte?




 Hvad sker der med vand, som puttes i fryseren? Sker der det samme med vandet udenfor, når det bliver koldt? Hvad sker der med sne, som puttes i fryseren?




 Kan man lave billeder med sne? Her er det sne med farvepulver ovenpå; sneen laver billedet, mens det smelter.



Akvarelfaver på sne.





 Sneskulpturer (gargoils) på Palettens legetøjsskur.




 Kan man farve en snebold?




 Kan den ses, når den fra vinduet kastes ned på det snedækkede skur på legepladsen?




Flere gargoils



Vi arbejdede også med at tegne sneen, når den faldt ned, vi målte hvor høj en snedrive kan blive og forestillede os, hvordan det ville være at gå i så meget sne, vi sang snesange og fortalte historier om sne o.s.v.



I 2009 blev vi af herning Billeskole inviteret til at lave mørkemænd. Skoler og daginst. i Herning Kommune lavede tilsammen ca. 500 mørkmænd, som blev opstillet på græsset ved siden af Herning Kunstmuseum.

Vi besluttede at fremstille vore mænd primært af genbrugsmaterialer, som vi dels havde, dels skaffede på genbrugspladsen.

her er nogle eksempler på mænd;







I efteråret 2010, havde vi besluttet at arbejde med kunst i det offentlige rum, og i den anledning havde jeg fået tilladelse til at bruge gågaden og Torvet i Herning.

Vi lavede en todelt event; børnhavebørnene arbejdede med krop og bevægelse; de lavede et listeværk, hvor vi dels listede op gennem gågaden i en lang række og dels lavede opstillinger, som vi aftegnede med kridt. Desværre kan jeg ikke vise billeder fra denne del af begivenheden, da det indebærer at vise billeder af børnene.


De usynlige børn;







Den anden del af  begivenheden forgik i klubben, og skulle handle om gågadens skulpturer; desværre måtte vi ikke lave et forandringsprojekt, så det vi endte op med var disse dukker lavet af tape, hvilket viste sig at være ganske opsigtsvækkende og provokerede for beskueren til at forholde sig.



I januar 2008 lavede en studerende og jeg et projekt med at fremstille en fortællekuffert, som skulle bruges til historiefortælling. Kufferten rummer elementer fra mange forskellige historier, som børnene i forvejen kender, og giver med sit inhold mulighed for at kombinere og eksperimentere:



En aften i palettens Juniorklub lavede vi mærkelige billeder til mærkelig musik i  vores discotek;




Musikken, jeg brugte var et band, som hedder CocoRosie. De bruger mange sære lyde i musikken, og synger særdeles alternativt. Børnene måtte kun male med fødderne.




Kan man male med næsen?

I børnehaven arbejdede vi med ansigtet, og en af de ting, vi lavede var at male med næsen; ellers lavede vi gipsmasker, portrætter i rivepapir osv., vi arbejdede med det så længe, at børnene til slut var i stand til at tegne et selvportræt med mange detaljer.




Mudder;




 Med mudder kan man så meget.

 Det var vinter; legepladsen var fyldt med mudder, og hvad kan man bruge det til?
Senere fandt jeg i en anden forbindelse ud af at putte tapetklister i mudderet, så det bliver til en slags modellervoks.
Når det tørret op, kan det holde længe, også udendørs.
Man kan lave en mere ren udgave, ved at bruge sand, i stedet for jord.
Under mine links, er der en billedartikel fra foa om emnet.



Foråret 2008 arbejdede jeg i palettens 5 års gruppe med udangspunkt i fugle
herunder ses nogle af de ting, vi arbejdede med;







 Til afveksling i det mere stillesiddende tegnearbejde lærte jeg børnene at lave papirflyvere, som vi  kastede ud af tagvinduet, hvorefter vi løb ned på legepladsen og hentede dem igen. Det lyder banalt, men det var vildt morsomt; Vi eksperimenterede med at lave en kæmpeflyver, hvor langt den kunne flyve osv.


Billeder fra den udstilling, vi lavede til slut på projektet;




I skabet ses gipsafstøbninger af fjer, og rasleæg af ler.






I 2007 lavede Paletten et stort cirkusprojekt, hvor alle afdelinger, og dermed alle børn og voksne samarbejdede om at lave en cirkusforestilling. Vi havde lejet et kæmpe cirkustelt, som blev stillet op på sportspladsen, og vi lavede en cirkusforestilling med alt det, som hører til.

På billedet kan man se cirkusplakaten under tilblivelsen.





Kan man tegne med en vandpyt?






Mal med mad
var en del af et større projekt i klubben. Alle aktiviteter handlede om mad. Vi eksperimenterede bl.a. me at lave aftryk på maskinpap med 3 stjernet salami; pølsen har så højt et fedtinhold, at det laver et aftryk på pappet, når det presses ned mod pappet.

En del af projektet bestod også i at lave mad fra bundet; vi lavede bl.a. leverpostej, hvor vi selv hakkede lever og spæk i en gammeldags håndbetjent hakker.
At stå med en hel lever, og så forvandle den til leverpostej er en meget sanselig oplevelse.





med kruseduller kan man lave mange ting; inde i krusedullerne bor fugle, trolde og andre sære væsner, og man kan bruge dem til at tegne ting, man ikke troede, var muligt.



marts 2012; Yarn booming i klubben:






Vi er gået i gang med et garnprojekt; at beklæde en cykel med strik, pomponer, hæklede blomster m.v.
Alle, som har lyst deltager, og man kan bidrage med det, man kan, eller man kan lære nye færdigheder; produktet er fælles, og tænkes udstillet et eller andet sted i Herning midtby.


Mulighederne i det pædagogiske felt er mange, mange flere, end jeg kan beskrive her, så ovenstånde er kun eksempler; det vigtigste er at prøve sig frem, og at have modet til at kaste sig ud i det, uden at have en facitliste for, hvor det skal føre hen.